Oppdag Ungarn

"Ungarn har en stor rikdom av folkedrakter, folkesanger og folkedanser. Budapests kafé og kulturliv er rikt og variert. Selv om Ungarn ikke grenser til noen hav, har de den største innsjøen i sentral-Europa, Balaton. Her dyrkes badeliv og vannsport om sommeren."

Tre grunner til å reise til Ungarn:

1. YFU Ungarn vil gjøre hva de kan for at du skal få et uforglemmelig utvekslingsår

2. Nyt å bade og drive vannsport i Lake Ballaton 

3. Opplev det rike kultur og kafélivet i Budapest     

Ungarn har siden tidlige middelalder vært den vestlige siviliasjons østlige utpost i Europa

Ungarn er i areal et av Europas største land og har en veldig hendelsesrik historie. De har vært en del av de mektige rikene Habsburgske riket, Ottomanske riket, Sovjetunionen og er i dag den selvstendige republikken Ungarn. Det er et land som tiltrekker seg mange besøkende med sine vennlige innbyggere, åpne landskap og spennende aktiviteter.

SKOLEN

På ankomstsamlingen får man et lite kurs i ungarsk og siden ”Distance-learning Hungarian language program” i løpet av året. Elevene får gode grammatikkbøker og har møter med frivillige en gang hver sjette uke for språktrening.


“Gimnázium” i Ungarn gir en generell allmenkunnskap som kvalifiserer til videre studier på høyere nivå. Disse skolene gir ikke yrkesrettede kvalifikasjoner, så det er ikke det beste valget for de som ønsker å begynne å jobbe rette etter skolen.


Fagene det vanligvis blir undervist i på de fleste skoler er: Historie, ungarsk grammatikk, litteratur, matematikk, fysikk, kjemi, biologi, geografi, språk (engelsk, tysk, fransk etc.), musikk, kroppsøving, og kunst. En typisk skoledag begynner kl 8 om morgenen og det er gjennomsnittlig 6 timer om dagen. Timene varer 45 minutter og det er alltid 10 minutters friminutt mellom dem. De fleste skoler har en lengre lunsjpause, som man kan få i skolens kantine.


Det er obligatorisk å møte opp på skolen og spesielle regler for fravær som gjelder utvekslingselever så vel som ungarske elever. Forholdet mellom lærer og elev er vanligvis formelt og ganske strengt. Lærerne forventer å bli respektert og når de blir det, kan de være veldig hyggelige og hjelpsomme. 


YFU er godkjent av Lånekassen. Du kan søke om lån og stipend for Vg2 forutsatt at skoleåret blir godkjent som tellende år. 

FAMILIELIV og fritid

Familier er like forskjellige i Ungarn som i Norge. Gjennomsnittsfamilien består av 3-4 medlemmer, men mange familier, spesielt på landsbygda kan ha 3 eller 4 barn.


Vanligvis bor familiene i hus eller leiligheter med 2-3rom. Det finnes, naturligvis også større hus med hage og flere etasjer. På grunn av boligmangelen bor barn sammen foreldre gjennom hele skoletiden og mer eller mindre også etter at de er gift.  Det er ikke sjelden å finne familier hvor tre eller fire generasjoner bor sammen. Foreldre jobber mye og mange har to eller tre jobber for å få endene til å møtes. Til tross for dette er Ungarn et familieorientert land hvor familier tilbringer så mye tid som mulig sammen. Ungarere setter pris på å møtes til måltider.


Hvis du ønsker å fortsette med en spesifikk idrett er det mulig å få hjelp av YFU til dette. YFU vil hjelpe deg å finne og kontakte lokale sports-klubber og vil også hjelpe deg å bli medlem. Dette kommer med en ekstra kostnad.

I Ungarn er det mulig å gå på musikk-linje på skolen

På utvekslingsprogrammet til YFU til Ungarn er det mulig å gå på musikk-linje. Som i Norge vil du da ha mulighet til å lære om musikk, og kunne spille et instrument som del av fagene på skolen. Dette kommer med en ekstra kostnad. Kontakt oss hvis du ønsker mer informasjon!

Et land for kulturelle opplevelser

Ungarn har 8 UNESCOs verdensarvsteder inkludert hovedstaden Budapest. Noen av de verdensberømte ungarske oppfinnelsene er den lydløse kampen (János Irinyi), Rubiks kube (Ernö Rubik) og kulepennen (László Bíró). 13 ungarere har mottatt Nobelprisen. Ungarn er også rangert på 8. plass med flest olympiske medaljer. En stor sport i Ungarn er ridning. Det er viktig for ungarsk kultur og tradisjoner. Den ungarske folkedansen har også mange varianter. Å reise til Ungarn vil garantere deg mange kulturelle opplevelser!