Oppdag Belgia

Tre grunner til å reise til Belgia:

1. Du lærer å snakke fransk eller flamsk flytende.
2. Belgia ligger i hjertet av Europa.
3. Ligger ikke langt unna Norge, men likevel forskjellig.

Belgia er ikke bare et land for deg som ønsker å lære fransk eller en karriere i EU-systemet.

Landet ligger sentral i Europa, og du bor bare en togtur fra både Paris og London. I Belgia snakkes det både tysk, fransk og nederlandsk. Til tross for at belgierne er uenige om mye seg i mellom, vil de fleste være enige i at landet lager verdens beste øl.

SKOLEN

Som utvekslingselev med YFU går du på skole i vertslandet, følger vanlig undervisning og gjør lekser på lik linje med medelevene dine.  Det er viktig at du gjør det du kan for å lære deg språket raskt.


Det finnes et offentlig og et privat skolesystem, men de følger de samme læreplanene. De private er først og fremst drevet av katolske organisasjoner. Skolen i Belgia blir av utvekslingselever beskrevet som strengere enn det du kanskje er vant til fra Norge, og det er en annen måte å lære på.

YFU er godkjent av Lånekassen. Du kan søke om lån og stipend for Vg2 forutsatt at skoleåret blir godkjent som tellende år.

FAMILIELIV

Familier er like forskjellige i Belgia som i Norge. Mange belgiske familier har et veldig tett forhold og barna er veldig lojale overfor sine foreldre, besteforeldre, søsken og til og med søskenbarn. Det er vanlig at barna bor hjemme til de er ferdig med utdannelsen.  Det er også vanlig at familier fortsetter å bo i det samme nabolaget eller til og med i samme hus hele livet.


Belgia er et at de tettest befolkede områdene i verden. Mange familier bor i leiligheter og det er vanlig at barn deler soverom. Et belgisk hjem er veldig privat, nesten hellig. Folk setter pris på å trekke seg tilbake, og hjemmene åpnes kun for veldig nære venner og slektninger.  Hvis man skal invitere venner med hjem, rådfører man seg med de andre i familien.

I Flamsk-talende Belgia kan du velge å gå på en spesiell linje på skolen

I Flamsk-talende Belgia tilbyr YFU muligheten å velge en linje på skolen. De forskjellige linjene du kan velge mellom er:

-Studiespesialiserende

-Mote 

-Musikk

-Idrett

-Visuell Kunst

De spesifikke linjene tilbyr derfor fag relaterte til det du er interessert i, slik som i Norsk skole. Noen av disse linjene har en ekstra kostnad. Kontakt oss hvis du ønsker mer informasjon om dette!

Liker du politikk og sjokolade?

Da er Belgia landet for deg! Belgias sjokolade og konfekter skal være de beste i verden og nærmere kan du ikke komme makten i Europa. I Brussel ligger nemlig både EU og NATOs hovedkontor. Her har også mer enn 1000 internasjonale organisasjon sine hovedkontor. Belgia har også en spennende historie og har på grunn av sin plassering i Europa vært i hendene til mange land under perioder. Dette merkes på flere måter. Blant annet ved at Belgia har tre offisielle språk; fransk, flamsk og tysk. Fransk og flamsk er de to største språkene, og som utvekslingselev kan du velge å reise til de delen av Belgia der disse språkene snakkes. Tysk snakkes bare av ca. 1 prosent av befolkningen. Att belgia har vært styrt av andre og folkeslag merker man også på belgernes åpne mentalitet mot mennesker fra ulike kulturer. At Belgia tidlig var en godt utviklet handelsstat og en plass der både kunstnerne og artister av ulike slag reiste, viser seg også i dag i belgias store interesse for kunst og kultur.