Oppdag Chile

"På morsmålet betyr Chile :" Hvor verden slutter ". Det er et ekstremt land som kan sees i den mangfoldige geografi, flora og fauna. Dens vennlige mennesker og avslappede atmosfære vil sikre at du får en flott utvekslingserfaring med å utforske en ny kultur og lære språket, samtidig som du danser mye og nyter utallige grillfester."

Tre grunner til å reise til Chile:

1. Et land i stor utvikling og Latin-Amerikas stabile og velstående land.

2. Et landstrakt land med en ekstrem natur, både når det variasjoner i geografi, flora og fauna. Landet strekker seg fra isbreer i sør til ørken i nord.

3. Chilenerne selv kaller landet sitt «pais de poetas», poetenes land, og kan skryte av to nobelprisvinnere i litteratur.

I Chile blander den vestlige kulturen seg med den opprinnelige indiske kulturen

Folk fra hele verden kommer til Chile for å besøke dette fascinderende landet. Du kan finne den helt spesiellet og tørre Atacamaørkenen i nord, gå på ski i de sørlige områdene eller besøke noen av Chiles strender. I Chile blomstrer også kulturen, landet har mange flotte dikteter, og to av dem er nobelprisvinnerne Gabriela Mistral og Pablo Neruda.


Chile er kjent for maten så vel som det fantastiske og mangfoldige landskapet, og det har vist seg å være et flott reisemål for de studentene som er villige til å oppdage en annen kultur. Videre regnes Chile blant de latinamerikanske landene som den tryggeste, med stabile offentlige institusjoner, regionens beste helsevesen og sosiale velferd og moderne infrastruktur.

SKOLEN

Som utvekslingselev med YFU følger du vanlig undervisning og gjør lekser på lik linje med medelevene dine. Det er viktig at du gjør det du kan for å lære deg språket raskt.

Skolen er den viktigste møtearenaen for å treffe andre i løpet av utvekslingsoppholdet ditt, og det forventes at du deltar aktivt. De fleste utvekslingselever vil bli plassert på private skoler. På alle chilenske skoler bruker elever skoleuniform. Videregående skole i Chile avsluttes etter 12. trinn. Skoleåret starter i januar, og elever som kommer i juli vil derfor ikke kunne plasseres på 12. trinn.
YFU er godkjent av Lånekassen. Du kan søke om lån og stipend for Vg2 forutsatt at skoleåret blir godkjent som tellende år.

FAMILIELIV

Familier er like forskjellige i Chile som i Norge. Kjernefamilien består vanligvis av foreldre og 2-3 barn. I tillegg bor de nær den utvidede familien. De fleste barn bor sammen med foreldrene sine til de gifter seg. Helgene tilbringes sammen med familien og ferier og helligdager tilbringes med storfamilien.


De fleste chilenske vertsfamilier er del av middelklassen, og det er ikke sikkert du vil oppleve den standarden du er vant til med oppvaskmaskin og sentralvarme.

I Chile kan du studere enten musikk eller kunst på skolen

På vårt program til Chile har du mulighet til å gå på spesielle linjer på skolen. Du kan velge mellom:

-Studiespesialiserende (Standard program)

- Musikk

-Visuell Kunst

På standard programmet vil du gå på en helt vanlig Chileansk videregående, og ta vanlige fag. På musikk-linjen vil du ha muligheten til å lære om Chileansk musikk, muligheten til å spille et instrument og du kan delta i et lokalt band. På det visuelle-kunst programmet vil du lære om kunst fra et Latin-Amerikansk perspektiv, og du vil også kunne reise på klasseturer til lokale museer og gallerier. 

Musikk og visuell kunst programmet har en ekstra kostnad, gjerne kontakt oss hvis du ønsker mer informasjon.

Det er mulig å delta i dusinvis av forskjellige aktiviteter i Chile

Utendørsaktiviteter som fotturer, løp, fjellklatring, ski, svømming, rafting og dykking er alle lett tilgjengelige siden fjellene og havet er alltid i nærheten på grunn av Chiles geografi.

Fotball er nasjonal idretten i landet. Det er ambassadører innenfor og utenfor de viktigste ligaene i verden. Ivan Zamorano og Marcelo Salas førte til "La Roja" av Alexis Sanchez og Arturo Vidal, landslaget som laget oss Champions of America. De som ikke spiller fotball selv samles for nasjonale, regionale og til og med lokale kamper på stadion eller på tv. Rugby spilles også i noen områder, og basketball øker i popularitet.

Kunstscenen trives i Chile, og chilenere deltar jevnlig operaer, danser, orkesteropptredener og skuespill. Hovedstaden Santiago inneholder en spesielt levende kunstscene og har noen gode museer og teatre. Kinoer finner du i store byer og viser de nyeste blockbusters og lokale filmer. En annen ting som chilenske tenåringer liker å gjøre er å danse! Så rist løs og bli med dine nye venner. Dans er også i sentrum av mange tradisjonelle feiringer og festligheter.