Oppdag Finland

"Utvekslingsåret mitt er nesten over, og snart må jeg si hadet til min familie og venner. Jeg kan ikke tro at det allerede har gått nesten ti måneder siden jeg kom hit, full av urolige og spente følelser. Jeg har hatt utallige erfaringer under dette året som jeg aldri ville ha opplevd om jeg ikke hadde bestemt meg for å dra hit. Jeg kan si at dette er det beste året jeg noen gang har hatt."

Finland er kanskje mest kjent for mine mange innsjøer og saunaer

Opplev et annerledes år på en finsk lukio, lær et språk som skiller seg total fra de andre nordiske språkene og lev i landet som er blant de fremste på teknologi. Finner elsker tekniske hjelpemidler og utstyr.

SKOLEN

Som utvekslingselev med YFU går du på skole i vertslandet, følger vanlig undervisning og gjør lekser på lik linje med medelevene dine.  Det er viktig at du gjør det du kan for å lære deg språket raskt.


Som utvekslingselev i Finland vil du gå på en lukio (videregående skole i Finland), hvor du kan velge blant en rekke forskjellige fag. I likhet med norsk skole varer skoleåret fra midten av august til begynnelsen av juni, i løpet av skoleåret har man høstferie, juleferie og vinterferie. Språket som snakkes på skolen er enten finsk eller svensk, men det er svært viktig at elevene er motivert for å lære finsk. 


YFU er godkjent av Lånekassen. Du kan søke om lån og stipend for Vg2 forutsatt at skoleåret blir godkjent som tellende år.

FAMILIELIV

Det er vanskelig å gi et entydig bilde av hva en finsk familie er. Som i alle andre land finnes det forskjellige varianter fra mer tradisjonelle familier til enslige foreldre. I de største byene bor mange foreldre i leilighetskomplekser, utenfor byen er det mer vanlig å bo i hus. Mange familier har en hytte på landet hvor de tilbringer feriene. Og du vil finne en sauna i de fleste hus. I Finland finnes det 1,5 millioner saunaer. Begge foreldre jobber vanligvis utenfor hjemmet og barna forventes derfor å delta i husarbeidet. Mange utvekslingselever plasseres i en mindre by eller på landsbygden. Det gir deg sjansen til å teste nye aktiviteter og oppleve Finland. 

Elsker du sport?

Da er Finland riktig land for deg. Finnene elsker å delta på sportseventer, siden sport er kjent for å være den nasjonale hobbyen. Det finnes en sport kalt Pesäpallo, også kjent som finsk baseball, som også er praktisert i land som Sverige, Australia, Sveits og Tyskland. Det er en raskt bevegende balltre og ball sport som har vokst til å bli svært populær de siste årene. Likevel er de mest populære sportene å følge med på tv, Formel 1 og ishockey. En annen ting som Finske familier elsker å gjøre når de har fritid, er å dra til deres andre hjem eller å besøke slektninger som bor nært en av de nydelige innsjøene som finns i Finland. Finnene drar dit for å fiske, spise og kanskje til og med ta en kald svømmetur før de slapper av i badstuen etterpå. Finner elsker å være utendørs og nyter mange utendørs aktiviteter selv når det er kaldt ute. Finland er også sterkt knyttet til kunst, dansing og musikk, som resulterer i nok av morsomme konserter og festivaler som man kan nyte gjennom året. Elever kan også ha det gøy på en mer tradisjonell festival som saunafestivalen eller finske folkedansfestivaler.