Oppdag Paraguay

Tre gode grunner til å dra på utveksling til Paraguay

1. Du vil lære et av de mest talte språkene i verden, spansk, flytende.
2.
En får en helt ny kulturell opplevelse og forståelse. En opplevelse for livet, nye bekjentskap, venner og familie for alltid.
3.
Ferske og smakfulle frukter og grønnsaker som man bare kan drømme om i Norge, og kanskje du til og med finner noen du ikke har prøvd eller verken hørt om før.

Paraguay er et land med store kontraster til Norge, både når det kommer til natur, og kultur.

Om du liker å oppleve og prøve nye ting, så er Paraguay absolutt landet for deg! Paraguay er et land som er rikt på natur og et sosialt og muntert folk. Landet blir ofte omtalt som perlen eller hjertet av Sør-Amerika. Deler av landet ligger innenfor den tropiske sonen, noe som gjør at naturen og klimaet skiller seg godt fra det norske. Paraguay har to offisielle språk, spansk og guarani. Spansk er språket som blir mest brukt i dagligtalen, men det kan også blandes inn fraser eller ord av guarani i samme setning for å sette en ekstra «feeling» på ting. I de større byene brukes guarani mindre enn i de små eller i landsbyene. Det er et land som ikke er sterkt preget av turismen, noe som gjør at folket er veldig nysgjerrige og interessert i å bli kjent med andre kulturer og nasjonaliteter.


Som utvekslingselev hos YFU vil du følge skolens undervisning på lik linje som dine medelever. Man blir etter YFU Paraguay sine ordninger satt på privatskole og eventuelle kostnader på grunn av det vil dekkes av dem. Eventuell uniform og lærebøker må man betale for selv. I starten av oppholdet, de to første ukene, får man et intensivt spansk-kurs av YFU Paraguay. Det er viktig at man legger inn arbeid for å lære språket raskt da paraguayere ikke er kjent for å ha gode engelskkunnskaper ettersom de ligger litt etter nordmenn når det kommer til engelskundervisningen.

SKOLEN

Skolene følger barna fra de er små, 4/5årsalderen, til de er ferdige, 18/19årsalderen. Men det er fullt mulig å bytte mellom skolene, før eller etter skolestart. Skolene er ikke veldig store til tross for antallet elever som gjør at en klasse kan ha noe flere elever enn hva norsk standard tilsier og at timeplanen kan variere veldig for at alle skal kunne ha all pålagt ukentlig undervisning. Noen har formiddagsskole og andre har ettermiddagsskole.

Undervisningen er ikke så digital som i Norge. Den foregår for det meste med tavle og kritt undervisning og god gammeldags penn og papir. Undervisningsmetoden er mye mindre variert og det er vanlig å ha kopierte papirhefter av pensumbøkene i stedet for selve læreboken. På de aller fleste skoler er det krav om skoleuniform, noen skoler har en uniformfri dag i uken, men dette varierer fra skole til skole.

FAMILIEN OG HVERDAGSLIVET

Paraguay er all hovedsak et katolsk land. Hvor strengt religionen praktiseres varierer fra familie til familie. Noen familier og enkeltpersoner er mer religiøse enn andre. Noen går i kirken hver søndag og andre ikke. Man blir ikke tvunget til å bli med på religiøse samlinger eller lignende om en ikke ønsker det selv. Hvordan en vanlig hverdag ser ut vil variere etter tilbudene som finnes i nærheten og på skolen. Innen idrett er volleyball, fotball og handball populære sporter, mange driver også med dans og det er heller ikke uvanlig å kunne spille instrumenter.

Paraguayere er veldig opptatt av storfamilien. I hverdagene samles alle rundt bordet for å spise lunsj. Det er heller ikke uvanlig å samles rundt bordet hjemme under andre måltidstider heller, men lunsjen er definitivt den viktigste. I helgene er det vanlig å samle hele familien som er i nærområdet for å spise lunsj eller middag.

Den hardeste omstilling var nok døgnrytmen, endringene i måltidene og når på dagen man spiste hva, og ikke minst siestaen. Noe jeg satte veldig pris på var den faste kjøreturen familien tok sammen rundt i byen på lørdags og/eller søndagskveldene. Det som sjokket meg mest var hvor åpne folk var, spesielt i familien der alle visste alt om alle. Og at det var vanlig å ha en ansatt vaskehjelp i mange hjem var overraskende, ellers var det for det meste damene som hadde ansvar for matlaging og reinhold i huset.