Oppdag Sveits

"Guten tag, bonjour, ciao! Sveis er et land med mange språk, så velg selv hvordan du vil si hei. Det sveitsiske utelivet, med de storslåtte alpene, blomsterfylte enger, og krystallblå innsjøer, synes å være tatt rett ut av en eventyrbok. Gå tur opp landets fjell med snølagte topper om sommeren og hør lyden av kubjellene i det fjerne. Husker du fortellingene om Heidi og middelalderbyene? I dette vakre landet vil du finne det perfekte scenario for disse fortellingene!"

Tre grunner til å reise til Sveits:

1. Sjokolade og ost
2. Gode skiforhold i alpene
3. De tre offisielle språkene

Flerkulturelt land i midten av Europa

I Sveits lever mange kulturer tett ved siden av hverandre. Hvis du velger å reise hit, kommer du til å oppdage at Sveits har mye å tilby. Naturen er fantastisk, du er aldri langt fra alpene og her finnes alle muligheter til å sykle, løpe, gå fjelltur og drive andre type idretter. I Sveits er det fire offisielle språk; tysk, fransk, italiensk og retoromansk. Som utvekslingselev kan du velge å dra til den tysktalende eller den fransktalende delen. På grunn av de mange ulike kulturene som finnes i Sveits, kommer du til å merke at det finnes en stor variasjon, ikke bare av mennesker, men også av mat. Elsker du sjokolade og ost har du kommet til rett sted, men i Sveits finner du også fantastisk pasta, grønnsaker og kjøtt.

SKOLEN

Som utvekslingselev med YFU følger du vanlig undervisning og gjør lekser på lik linje med medelevene dine. Det er viktig at du gjør det du kan for å lære deg språket raskt.


Ansvaret for skolene i Sveits er tillagt kantonene (delstatene) og de vil derfor variere fra område til område. Som utvekslingsstudent vil du høyst sannsynlig gå på Gymnasium/ Collège. Undervisningen her er veldig akademisk. I lunsjpausen går eleven som bor i nærheten av skolen hjem og spiser. Dersom avstanden er for stor spiser elevene i kantinen. Oppmøtet på skolen er obligatorisk og det er ikke akseptert å ikke møte opp. 

YFU er godkjent av Lånekassen. Du kan søke om lån og stipend for Vg2 forutsatt at skoleåret blir godkjent som tellende år.

FAMILIELIV

Familier er like forskjellige i Sveits som i Norge. Likevel går noen trekk ofte igjen i sveitsiske familier. Familien har sjelden mer enn tre barn. Besteforeldre bor ofte i nærheten av familien, men de deler sjelden hus. Det er svært vanlig at sveitsiske familier bor i leiligheter og de færreste sveitiske familier eier sitt eget hus. Familien spiser middag sammen og deler oppgavene i hjemmet mellom foreldre og barn.


Det finnes mange aktiviteter å drive med for deg som liker å være ute. Å gå på tur, sykle, jogge eller gå på ski er ofte viktig for sveitserne. Det er også lett tilgjenglige å kunne drive med disse sportsgrenene da Sveits har  en herlig tilpasset natur. I tillegg fungerer infrastrukturen i landet veldig godt, slik at det er lett og komme seg rundt. Liker du ikke idrett så er det muligheter til andre aktiviteter også. Å gå på kino, museer eller konserter er vanlig blant båder unge og gamle i Sveits.


Fritid

Som hjemmet til de sveitsiske alpene, tilbyr Sveits uendelig med fritidsaktiviteter. Liker du å gå tur om sommeren og svømme ute i naturen, eller foretrekker du noe mer eventyrlystent som terrengsykling i fjellene eller in-line skating? Det er ikke bare sommeren i Sveits som tilbyr mange aktiviteter, vinteren der også ganske fantastisk. Utfordre deg selv og prøv skøyter, ski eller fjelltur med snøsko.

Å være i naturen er en like stor del av den sveitsiske naturen som det å høre på musikk, gå på museum, kino og teater. Turgåing, jogging, fotball, ski, fjelltur, is-hockey, sykling, håndverk og hagearbeid er også vanlige aktiviteter. Sveitserne er generell i så god form at til og med bestemødre ofte er å se på tur langs fjellsidene! I Sveits er hver fjerde person et aktivt medlem av en  idrettsforening. Vanligvis er tenåringer veldig aktive i forskjellige type aktiviteter. Mange av dem driver med en idrett, spiller et instrument eller er frivillig hos speideren.

Selv om mye av tiden din på utveksling vil gå til skole og aktiviteter med vertsfamilien din, vil du i helgene og i ferier også ha mye tid til å utforske vakre Sveits med vennene dine! Utforsk de ulike byene, gå på ski eller snowboard i alpene, vandre nedover gamle markeder eller nyt en alfonkonsert!