Oppdag Japan

"Noe av det beste jeg visste var å gå på karaoke med vennene mine og synge i flere timer. Japan har et yrende byliv med så mye spennende og unikt å gjøre etter skoletid!"

Tre grunner til å reise til Japan:

1. Bo i et land nesten helt uberørt av vestlig kultur.

2. Lær et unikt språk.
3.
Spis fantastisk god mat hver dag i et helt år.

Japan er et land der du virkelig kommer til å merke at Øst møter Vest på et fascinerende vis.

Landet har en lang historie av en sosialistisk og disiplinerende styring. Japan hadde tidligere kontakter med Kina og Europa i begynnelsen av 1600-tallet, men stengte senere sine dører mot resten av verden og holdt seg isolert i ca. 240 år. Når dørene igjen ble åpnet mot resten av verden, slo det moderne samfunnet mot landet. Japan har gladelig tatt imot teknologi og vestlige ideer, og de har lykkes godt med å kombinere dette med gamle tradisjoner. Japanerne man møter i dag er veldig moderne og vestlige på mange måter, men samtidig har de klart å bevare den japanske kulturen. Det er ikke sjeldent at man finner tatamimatter i hjemmene eller at man ser noen bære den tradisjonelle yukatadrakten.

SKOLEN

De første ni årene er skolen obligatorisk, og skolegangen begynner i 6-årsalderen. Etter de ni grunnskoleårene kan man velge om man vil videre på videregående, og mer enn 90% velger å gjøre dette. Etter videregående velger omtrent halvparten å fortsette for å begynne på universitetet. 


Som utvekslingselev kommer du til å bli plassert i første eller andre året av videregående. Under det tredje året studerer de japanske elevene veldig mye for å komme inn på universitetet. Det er store prestasjonskrav for dem og de må få gode eksamensresultater. Derfor har elevene på tredjeåret lite tid til annet enn skole.
Skolen tilbyr flere aktiviteter etter skoletid, ofte er dette forskjellige type sport, kalligrafi, musikk eller andre ting.På de aller fleste skolene må elevene bruke skoleuniform.


YFU er godkjent av Lånekassen. Du kan søke om lån og stipend for Vg2 forutsatt at skoleåret blir godkjent som tellende år.

FAMILIEN OG DET SOSIALE LIVET

Det har vært vanlig i Japan at tre generasjoner bor sammen, men i dag består de fleste familier av foreldre og ett eller to barn. Ofte jobber begge foreldrene, og de fleste familiemedlemmene er opptatt i uka med jobb eller skole. Familien er helst sammen i helgene og har et godt samhold. Vertsfamilier i Japan kan både bo sentralt på de større stedene eller i mer tradisjonelle hjem på mindre områder rundt i landet.

Når det gjelder fritidsaktiviteter, så finnes det en stor blanding av forskjellig sport og aktiviteter som har kommet fra vesten og helt til Japan. Du har mulighet til å spille basket og fotball, men du kan også prøve kendo, karate og kanskje sumobryting. Andre tradisjonelle aktiviteter er dukketeater, teater og blomsterdekorasjon, noe som kan være spennende å prøve seg på

Reis til Japan

Skoleåret i Japan starter i april, og du vil derfor dra rundt midten av mars. Under utvekslingsåret ditt kommer du til å bo hos en vertsfamilie, og gå på en skole i nærheten. Når du ankommer vil du tilbringe fire dager på en ankomstsamling i Tokyo sammen med alle utvekslingselevene til Japan for det kommende året. Her vil du få en introduksjon til japansk kultur og språk, før du drar ut til din vertsfamilie. Det holdes to-tre samlinger i løpet av året, hvor du får oppfølging av YFU, og hvor du får muligheten til å fortelle YFU og andre utvekslingselever i området ditt om hvordan du har det, og utveksle erfaring. Det blir i løpet av året arrangert frivillige turer og utflukter som eleven må betale for selv.