Oppdag Kina

"Det viktigste jeg lærte i løpet av utvekslingsåret mitt er at folk som bor på den andre siden av jorden og tilhører en annen kultur, likevel kan ha mye til felles med meg."

Tre grunner til å reise til Kina:

1. Å reise til Kina, lære kinesisk, og bli kjent med lokalbefolkningen er en unik opplevelse som få andre får oppleve i løpet av sitt liv.
2.
Kina er en av de mer utfordrende destinasjonene å dra på utveksling til, men jeg tror du også får mer igjen for det.
3.
Du får muligheten til å bli kjent med et land som man hører mye om, men som likevel er så ukjent for mange.

Kina, plassert i den østlige delen av Eurasia er det tredje

Det multietniske landet med Beijing som hovedstad er hjemmet til mer enn 56 nasjonaliteter. Gjennom tusener av år har kineserne utviklet enestående vitenskapelige kunnskaper, fantastisk arkitektur og flere viktige oppfinnelser som papir, kompass og printing. Landet har mye kulturarv som Den Kinesiske Mur og Terrakottahæren, der begge har blitt nasjonens skatter og verdens underverk. Hva venter du på? Utforsk Kina!

SKOLEN

Hver utvekslingselev vil ta del i ulike fag på videregående. Kinesiske studenter forbereder seg for høyere utdanning med å bruke tre år på ungdomsskolen. En vanlig skoledag varer som regel i ni timer.

Skolen starter tidlig på morgenen og etter skolen er det hjemmelekser å gjøre. Skolelivet er hardt i Kina, og mange studenter bruker mye tid på å forberede seg til inntakseksamen for universitetet. Utvekslingselever har ikke like høye forventninger, men må prøve å gjøre sitt beste. Det inkluderer også å følge skolens regler. De kan være strenge på oppmøte på skolen, hårsveiser, smykker, kleskode og oppførsel.

YFU er godkjent av Lånekassen. Du kan søke om lån og stipend for Vg2 forutsatt at skoleåret blir godkjent som tellende år.

FAMILIEN OG DET SOSIALE LIVET

Det folk tror, hvordan de oppfører seg, og til og med språket går gjennom familien og deres kultur. Dette gjelder også din kultur og dine forfedres kultur. En av de beste måtene å lære om en ny kultur på er å bo i en vertsfamilie. Du kommer til å oppdage at det er mange forskjeller med din kinesiske familie og din familie hjemme. Som en vertsdatter eller vertssønn kommer du til å bli godt tatt vare på, og får sett “innsiden av Kina” ved å få bo hos noen som åpner hjemmet sitt for deg. 


Kina har mange kulturelle tilbud og man kan delta i ulike sporter, hvor mange av de har en lang historie. Hvis du liker opera, finnes det på store steder muligheter til å bli med. Rundt 3000 operagrupper er aktive i Kina og Beijing opera er velkjente for forestillingene sine. Kina har også en lang historie med sang og dans utenfor operaen, og i tillegg er turn populært. Andre sporter som du kan prøve i Kina er martial arts, boxing, bryting, svømming, fekting og basket. Bordtennis og badminton er sett på som de to.

Liker du å shoppe? Da er Kina det riktige stedet!

 Det kinesiske uttrykket for å beskrive gater fylt med damer og menn på shopping er; “ren shan ren hai.” Helt bokstavelig betyr dette: “people mountain people sea.” En annen sosial aktivitet i Kina er å synge karaoke. Man kan også spille bordtennis eller badminton som er sett på som to av de mest populære sportene i Kina. Mange vakre parker har satt opp bordtennisbord hvor man kan spille med venner, mens badminton er oftest spilt på et profesjonelt nivå.  

Flere parker har også badmintonbaner med fri tilgang.  Kinesisk kung fu, også kjent som wushu er sannsynligvis en av de eldste og best bevarte sportene. Det krever god fysisk stryrke og mye tenkning. Teorien til kung fu er basert på klassisk kinesisk filosofi. Gjennom historien har den utviklet seg til en unik kombinasjon av trening, selvforsvar, selvdisiplin og kunst.

Du kan også prøve taijiquan som er en taoistisk form for kampsport med sakte bevegelser som gjør kroppen avslappet og rolig. Det er alltid spennende å prøve noe nytt i løpet av utvekslingsåret ditt!