Oppdag Estland

"YFU Estland kan by på mange spennende programmer i tillegg til normal videregående skole. Hva med naturprogram, filmprogram, musikkprogram, kunstprogram og teaterprogram?"

Tre grunner til å reise til Estland:

1. Spesialprogrammer.  Hvor er det bedre å studere musikk for eksempel enn i et ”syngende land”.

2. Oppdage en rik og annerledes kultur i et av våre naboland.

3. Estland kan tilby verdifulle muligheter i fremtiden for de som kan språket og kjenner kulturen.

Unge Estlendere liker å vindsurfe, padle, campe og tar seg gjerne ut til noen av de vakre øyene samme med sine venner. Estland har en fargerik historie som kan spores tilbake til røtter fra både sovjetiske, tyske og skandinaviske innvandrere. Estland hadde en sterk innflytelse i Hansansperioden, og det er flere vakre middelalderlige slott og herskapshus bevart siden da.

Skolen

Som utvekslingselev med YFU følger du vanlig undervisning og gjør lekser på lik linje med medelevene dine. Det er viktig at du gjør det du kan for å lære deg språket raskt. Elever kan ikke velge fag, men må følge skolens timeplan.  Det blir undervist i: Matematikk, estisk grammatikk og litteratur, biologi, geografi, fysikk, kjemi, kroppsøving, historie, samfunnsfag, musikk, kunst, språk. Engelsk er første fremmedspråk i de fleste skoler, russisk og / eller tysk er annet fremmedspråk. I tillegg kan man få fransk, svensk, spansk eller andre språk på enkelte skoler. Noen skoler har også psykologi, media eller andre interessante fag.

YFU er godkjent av Lånekassen. Du kan søke om lån og stipend for Vg2 forutsatt at skoleåret blir godkjent som tellende år.

FAMILIELIV

Familier er like forskjellige i Estland som i Norge. Vertsfamilier kan bo i store byer som Tallin eller Tartu, men også på landsbygda eller på øyene utenfor Estland. Det viktigste er at de er villige til å åpne sine hjem og hjerter for deg.

Estere er vanligvis ganske selvstendige og vant til å ordne opp på egen hånd. Barn får allerede fra de er små lov til å gjøre ting selv. Familier liker å være sammen. I helger og ferier finner de tid til å gjøre ting sammen, som dra på turer eller gå i sauna.

Estere er ærlige, hardt arbeidende og fornuftige, og generelt sett på som sjenerte og tilbakeholdne. Denne tilbakeholdenheten kan merkes i kommunikasjon om fremmede. Men sammen med familie og venner er de vennlige og gjestfrie. De er åpne for nye ideer, men tenker seg lenge og nøye om før de hiver seg ut i noe nytt og ukjent.

I Estland er det mange muligheter når det kommer til skole

Estland kan ligne litt på Norge når det kommer til skolesystemet. I likhet med Norge så tilbyr skolen i Estland mange forskjellige linjer. Som utvekslingselev har du også mulighet til å velge linje:


-Studiespesialiserende

-Musikk, denne er også åpen for sangere og dansere

-Idrett

-Informatikk, enten med fokus på programmering eller robotikk

-Teater

-Kunst

-Media, inneholder film, fotografi eller animasjon


Hvis du ønsker å gå på en linje utenom studiespesialiserende kommer dette med en ekstra kostnad, gjerne kontakt oss hvis du har spørsmål om dette. Det er også mulig å velge "Natur" som ett tema. Dette er ikke en videregående linje. Natur-tema innebærer at du månedtlig vil reise på tur med YFU Frivillige. Disse turene er natur-orientert og er for eksempel: padle kano, fiske, skitur, is-bading og mye mer!