Oppdag Tyskland

"Det beste med året mitt i Tyskland er hvor mye jeg har vokst. Jeg kastet meg uti et hav av nye opplevelser som jeg ellers aldri ville fått om jeg ikke hadde dratt. Mye var gøy, mye var vanskelig, men erfaringen jeg har fått av å bo i dette landet har vært helt uvurderlig og jeg er sikker på at det kommer til å hjelpe meg stort i fremtiden."

Tre grunner til å reise til Tyskland:

1. Du kan møte de muligens mest interessante og festglade menneskene i Europa.
2. Du kan oppleve en helt unik kultur påvirket av over tusen år med kunst, musikk, ideer, filosofier og tradisjoner.
3. Du kan se med egne øyne hvordan det er å bo i en av Europas mest sentrale land.

Fra Bayern i sør til Hamburg og den pulserende verdensmetropolen Berlin litt lenger nord.

Forbundsrepublikken Tyskland, en av grunnleggerne av den Europeiske Union, med Berlin som hovedstad, er det mest populære medlemet av EU med mer enn 80 millioner innbyggere. Med sine 16 individuelle distrikter er Tyskland sin økonomi ansett å være en av EUs største. Tyskland sin natur består av mange forskjellige type landskap; fra sjarmerende strender og grønne enger med beitende dyr i nord, til de høye alpene toppet med isbreer i sør. Hvilken region vil du utforske?

SKOLEN

Som utvekslingselev med YFU går du på skole i vertslandet, følger vanlig undervisning og gjør lekser på lik linje med medelevene dine. Det er viktig at du gjør det du kan for å lære deg språket raskt.


Skolen i Tyskland er delt inn i tre forskjellige systemer. Hauptschule og Realschule er ment for urkesfag, mens Gymnasium er tilsvarende studiespesialisering. Lærerne i Tyskland beskrives som faglig sterke og stiller store krav til elevene. Dette må du som utvekslingselev være forberedt på. Mange norske elever synes at dette er inspirerende. Forholdet mellom lærer og elev er mer formelt i Tyskland enn i Norge.


YFU er godkjent av Lånekassen. Du kan søke om lån og stipend for Vg2 forutsatt at skoleåret blir godkjent som tellende år.

FAMILIELIV

Alle YFUs elever bor i en vertsfamilie. Ingen av YFUs familier får betalt for å ha en utvekslingsstudent boende hos seg. Det er forventet at du tar aktivt del i familielivet.


Familier er like forskjellige i Tyskland som i Norge. Mange tyske vertsfamilier beskrives som hjelpsomme overfor sine utvekslingselever og interesserte i å lære bort tysk kultur og tradisjon. Som elev i Tyskland må du også være forberedt på å dele din egen kultur med venner og familie.

Fritid

Visste du at Tyskland har flere kulturelle aktiviteter og steder enn noe annet land i verden? Mange mennesker i Tyskland synes det er veldig viktig å oppnå en balanse mellom jobb eller skole og fritid. Mange tyskere elsker å tilbringe fritiden sin utenførs. Om sommeren er lange dager på stranden, sykling, båttur, svømming i basseng eller i innsjø, populære aktiviteter. Om vinteren er ski, snowboard, skøyter og aking veldig populært. Hvis du er interessert i å holde deg i form, finnes det også mange idrett muligheter i Tyskland, som f.eks. ballsporter, dansing, kampsport, friidrett og vannsport. Den mest populære idrettsgrenen i Tyskland er Fotball, med Bundesligaen som en av de mest populære og suksessfulle ligaene i Europa.