Oppdag Italia

"Italia, eller offisielt Den Italienske Republikk, ligger i hjerte av middelhavet. Etter landet ble uavhengig i 1861, ble Roma hovedstaden. I dag er landet hjemmet til over 61 millioner innbyggere, som gjør det til det tredje mest bebodde landet i EU. Fly til Italia og oppdag landets mangfold gjennom et kulturelt utvekslingsår. Kommer du til å utforske det gamle romerske empire, de endeløse vingårdene eller det storslått landskpet i Toscana?"

Tre grunner til å reise til Italia:

1. Du vil få tilbringe et år i det behagelige middelshavsklimaet.

2. Du vil lære italiensk som en innfødt - ikke bare vokabularet, men slang og håndgester som følger med.

3. Du kan få lære å lage italiensk mat på ekte italiensk vis!

Det er ikke uten grunn at italienerne er stolte av landet sitt

Det vakre landskapet, det berømte kjøkkenet, og de mange historiske skattene tiltrekker mennesker fra hele verden. Italia er faktisk et av verdens mest besøkte land, og turismen spiller en viktig rolle i italiensk økonomi. Som utvekslingselev vil du få oppleve Italia på en helt annen måte enn som turist. Du får være en del av en italiensk familie, gå på italiensk skole, og ha italienske venner. Du vil få et dypdykk i den italienske kulturen og folkesjelen, og bli kjent med landet på en unik måte.

SKOLEN

Som utvekslingselev med YFU går du på skole i vertslandet, følger vanlig undervisning og gjør lekser på lik linje med medelevene dine.  Det er viktig at du gjør det du kan for å lære deg språket raskt. Italienerne går ut av ungdomskolen når de er 14 år, og da kan de velge om de vil gå på en fagskole, yrkesskole eller akademisk videregående skole ("Liceo"). Liceos har gjerne flere forskjellige studieretninger.


Det italienske skoleåret begynner i september, og avsluttes i juni året etter. Avhengig av skolen, er året delt inn i to eller tre semestre. Elevene er på skolen mandag til fredag, fra klokken 8 til 14. Noen ganger er det også undervisning på lørdager. Akkurat som i Norge kan man stort sett ikke velge hvilke fag man vil ha. Det er for det meste tradisjonell undervisning, der læreren står foran i klasserommet og foreleser.


Fritidsaktiviteter er sjeldent organisert gjennom skolen. Man må selv ta initiativ dersom man ønsker å være med på aktiviteter eller i idrettslag.


YFU er godkjent av Lånekassen. Du kan søke om lån og stipend for Vg2 forutsatt at skoleåret blir godkjent som tellende år.

FAMILIELIV

Alle YFUs elever bor i en vertsfamilie. Italienske vertsfamilier bor stort sett i mindre byer, eller forsteder til store byer. Familiene kommer i mange forskjellige sammensetninger: med barn, uten barn, med besteforeldre under samme tak, aleneforeldre osv. 


I Italia spiller familien en svært viktig rolle, og det er forventet at du tar aktivt del i familielivet. Middagen er tradisjonelt sett den viktigste familieaktiviteten. Da samles hele familien, og det er gjerne mye latter og prat. Det er også vanlig at TV’en står på samtidig, og rett som det er blir samtalene rundt bordet avbrutt av tilrop eller kommentarer til det som skjer på TV. Vertsfamilien vil nok spørre deg mye om prøver, karakterer, skoleliv og fritidsaktiviteter. Dette er deres måte å vise at de bryr seg om deg og det du gjør.

I Italia kan du velge linje på skolen

I Italia tilbyr YFU at du kan velge mellom flere linjer på skolen. Du kan velge mellom:


-Studiespesialiserende

- Musikk, også kalt "Liceo Musicale"

-Kunst, også kalt "Liceo Artistico"

-Catering, også kalt "Scuola Alberghiera"

-Realfag, også kalt "Liceo Scientifico"


I likhet med den Norske skolen så innebærer de forskjellige linjene fag relaterte til dine interesser. Du vil også ha vanlige fag slik som matematikk, naturfag, historie med mer. Hvis du ønsker å gå på en annen linje en studiespesialiserende kommer dette med en ekstra kostnad. Hvis du ønsker mer informasjon så gjerne kontakt oss.

Italia ligger i hjerte av middelhavet og har noe å tilby enhver

Du kan stå på ski i nord, bade langs kysten, oppleve det kulturelle livet og vandre blant de olivenkledde åsene. Oppdag Italia og dets mangfold gjennom et kulturelt utveklsingsår. Ny kulturen, lær deg å lage tradisjonell italiensk mat og deilig is med vennene dine i La Bella Italia! Under et utvekslingsår i Italia med YFU forbedrer du din italiensk, opplever eventyr i et annet land og får en dypere forståelse for en annen kultur.

Italia er landet i verden med mest verdensarv. Du har muligheten til å besøke noen av dem under utvekslingsåret ditt. Italienerne elsker som kjent å spise fantastisk mat. I hver region kommer du til å oppdage nye matretter siden de bruker forskjellige lokale produkter og ingredienser.

Italia er et land der fester og tradisjonelle festivaler spiller en viktig rolle, mange steder og større byer arrangerer lokale, religiøse og historiske hendelser. En av disse kalles “Carnevale” eller karneval og feires i hele landet før påsken. Den nasjonale sporten i Italia er “calcio”, eller fotball, og mange av de italienske lagene er kjent over hele verden.

Du kan velge hvor du ønsker å bo

For en ekstra kostnad kan du velge i hvilken del av Italia du ønsker å bo under utvekslingsoppholdet. Dette kan også kombineres med en spesifikk videregående linje. Områdene du kan velge mellom er: Nord-Italia, Midt-Italia eller Sør-Italia med øyer. Nord-Italia er Emilia Romagna, Liguria, Piemonte, Lombardia, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Trentino Alto Adige og Valle d'Aosta. Midt-Italia er Lazio, Toscana, Marche, Umbria, Abruzzo og Molise. Sør-Italia og øyer er Campania, Basilicata, Puglia, Calabria, Sicilia og Sardegna